Aparatul dentar

Aparatul Dentar

Daca aveti dintii strambi, daca dintii nu se suprapun cand muscati un aliment, exista o paleta larga de tratamente (cu aparate dentare fixe sau mobile), care va pot ajuta sa va indreptati dintii.

Programeaza-te

Medicul va va adresa intrebari legate de sanatatea dumneavoastra, va efectua un examen clinic, va evalua starea de sanatatea a dintilor si va recomanda radiografii ale dintilor si cavitatii bucale. Un plan adecvat de tratament se va stabili pe baza tuturor acestor informatii colectate.

Tipuri de aparate dentare

Daca ortodontul considera ca este necesar aparatul dentar, va va recomanda unul potrivit pentru dumneavoastra. Aparatele dentare pot fi corective, fixe sau detasabile, formate din benzi sau fire metalice.

Exista patru tipuri de aparate dentare:

– Aparate dentare cu bracketi – Fabricate din otel inoxidabil, ceramica de culoarea dintelui sau plastic, aceste aparate presupun interconectarea prin intermediul braketiilor, a unui arc in partea din fata a fiecarui dinte. Bracketii din plastic sau ceramica sunt preferati de cele mai multe ori din motive cosmetice. Bracketii din plastic, totusi se pot decolora pana la sfarsitul tratamentului. Un dezavantaj al bracketilor din ceramica sau de plastic este ca aceastia provoaca o frecare mai mare intre ei si fire, care poate creste pe parcursul tratamentului.

– Aparat dentar cu bracketii linguali – Aceste aparate dentare contin bracketi care se ataseaza la partea din spate a dintilor, iar arcul nu va putea fi vazut.

– Aparate traditionale – Acestea se refera la utilizarea unor arcuri lipite pe un suport de metal care inconjoara fiecare dinte.

– Aparate invizibile– Sunt de fapt niste gutiere transparente care se schimba la un interval de timp regulat. Acestea sunt confectionate pe comanda pentru fiecare pacient in parte.

Nu exista limita de varsta pentru aparatele dentare.

Majoritatea oamenilor, atunci cand se gandesc la aparatele dentare, considera ca acestea sunt recomandate mai ales adolescentilor. Atat timp cat gingiile si dintii sunt sanatosi, orice persoana poate sa-si indrepte dintii, indiferent de varsta.

Cea mai importanta este sanatatea gingiilor si a oaselor maxilarului. Daca gingiile s-au restrans sau pierdeti masa osoasa, nu sunt recomandate aparatele dentare, deoarece presiunea asupra gingiilor ar putea determina complicatii nefavorabile.

O muscatura corecta este la fel de importanta ca frumusetea si rezistenta dintilor.

Multi oameni considera ca aparatul dentar contribuie doar la indreptarea dintilor. Acesta face mai mult decat atat. Ortodontul va analiza in timpul consultatiei daca dintii sunt drepti, daca isi indeplinesc rolul, daca apar dureri la nivelul maxilarului sau dintilor, daca gingiile sunt sanatoase, daca aveti probleme de respiratie sau vorbire.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care medicul il va evalua este corectitudinea muscaturii. Mai precis este vorba de modul in care dintii se intalnesc atunci cand deschideti si apoi inchideti gura. O muscatura incorecta nu va va permite sa mestecati sau vorbiti in mod corespunzator si poate chiar provoca dureri de cap.

Care este timpul de purtare al unui aparat dentar?

Timpul necesar pentru purtarea unui aparat dentar variaza de la o persoana la alta in functie de gravitatea problemei, distanta dintre dinti, starea de sanatate a dintilor si gingiilor, dar si a oaselor de sprijin si de respectarea instructiunilor medicului.

Un aparat dentar poate fi pastrat intre 1-3 ani. Dupa indepartarea acestuia, se vor purta aparate de contentie (dispozitive ortodentice individualizate), doar in timpul somnului, timp de 12-24 luni.

Afla daca esti un candidat potrivit astazi!

Pentru a afla daca aparatul dentar este alegerea potrivita pentru dumneavoastra, sunati la 0733.336.825. Echipa La Stomatologie este prietenoasa, primitoare si va poate face o recomandare detaliata cu privire la alegerea cea mai buna pentru sanatatea orala, adaptand-o la nevoile dumneavoastra.
Programeaza-te
2019-12-04T15:17:13+02:00